Omgevingswet en Wkb definitief per 1 januari 2024

Het is een feit: de nieuwe Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen treden per 1 januari 2024 definitief in werking. Dit heeft de Eerste Kamer op 14 maart 2023 besloten. 

De Wkb heeft als doel de bouwkwaliteit en het bouwtoezicht te verbeteren via private kwaliteitsborgers. Daarnaast wordt de aansprakelijkheid van aannemers uitgebreid. KOMO-gecertificeerde toeleveranciers aan de bouw, zoals de leden van de NBvT, hebben reeds een toepassingsgebied voor hun producten. Die BRL's die ten grondslag ligt aan de KOMO-certificaten zijn daarop in 2022 reeds aangepast. Er is een splitsing gemaakt tussen publieke (Bouwbesluit) en private eisen. De kwaliteitsborger kan bij de publieke eisen en prestaties eenvoudig checken welke onderdelen door deze KOMO-certificering al zijn geborgd. De private eisen zijn aanvullend op de publieke eisen en zorgen voor goed en deugdelijk vakmanschap.

Meer informatie is te vinden op de site van Rijksoverheid.

Verdere verduidelijk staat op de site van KOMO.

De NBvT organiseert voor haar leden in de loop van het jaar informatiebijeenkomsten over de Wkb. Via de nieuwsbrieven worden leden hiervan op de hoogte gebracht.