ILS Houten kozijnen 2.0

Op initiatief van NBvT-sectie Kozijnen is de Informatie Leverings Specificatie (ILS) Houten kozijnen uit 2021 doorontwikkeld naar versie 2. Deze is recentelijk op de Kozijnendag in Enschede officieel gelanceerd.

Samenwerken gaat beter als de informatie waarop ontwerper, bouwer en toeleverancier bouwen uitwisselbaar, gestructureerd, eenduidig, correct, volledig en herbruikbaar is. De BIM-basis informatieleveringsspecificatie (ILS) is hiervoor voor tal van gebouwonderdelen ontwikkeld. De ervaringen en feedback uit de eerste ILS Houten Kozijnen zijn verwerkt om het gebruik voor de aanleverende (ontwerpende) partijen verder te vergemakkelijken.

In ILS versie 2 is het nu ook mogelijk om het kozijn als losse onderdelen, met hetzelfde identificatiekenmerk aan te leveren. Ook het productiemodel is nu uit ILS te halen. Een gebruiker/klant (bijvoorbeeld een bouwbedrijf) heeft bij de nieuwe versie een beter inzicht welke informatie aan te leveren, zodat de kozijnenleverancier zo efficiënt mogelijk kan produceren.

De BIM-basis ILS wordt door digiGO BIM Loket in Nederland beheerd en wordt zowel in Nederland als ook internationaal door vele ontwerpende en bouwende partijen gebruikt.

ILS Houtenkozijnen 2.0