Duurzaam bosbeheer: Zo gaat het gebruik van houten kozijnen ontbossing tegen
Om houten kozijnen te produceren, moeten bomen worden gekapt. Toch gaat het gebruik van houten kozijnen juist ontbossing tegen. Klinkt tegenstrijdig? Juist niet! In dit blog lees je hoe duurzaam bosbeheer bijdraagt aan het tegengaan van ontbossing.
Duurzaam bosbeheer
Ontbossing zorgt jaarlijks voor 15% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Per minuut verdwijnt er wereldwijd een oppervlakte van maar liefst 36 voetbalvelden aan bos. Veel (tropische) bossen worden gekapt voor soja- of palmolieplantages. Ook verstedelijking, de aanleg van nieuwe infrastructuur en omzetting naar landbouw zijn belangrijke oorzaken van ontbossing.
De redenen die de lokale bevolking heeft om bomen te kappen zijn simpel: de waarde van het bos wordt onderschat. Daarom is het zaak om die overtuiging te veranderen. Het bos is namelijk juist enorm waardevol. Ook financieel.
Ontbossing tegengaan
Hoe beter het bosbeheer, hoe minder ontbossing er plaatsvindt. Hoe dat werkt? Daarvoor nemen we een kijkje in Zweden. Dat land zet al jaren in op duurzaam bosbeheer. En met succes. Want wat blijkt: de Zweden gebruiken al generaties lang hout als bouwmateriaal, en er is nu nog steeds evenveel bos als toen ze hiermee begonnen. Eén van de doelen van duurzaam bosbeheer is daarom om meer hout toe te passen als bouwmateriaal.
Geef het bos economische waarde
Door gecertificeerd hout in te zetten als bouwmateriaal, krijgt het bos economische waarde voor de lokale bevolking. Oftewel: de bomen gaan geld opleveren. Het gevolg? Het risico op kappen voor andere doeleinden – zoals plantages – gaat drastisch omlaag. Zo draagt verantwoord bosbeheer bij aan het beschermen van bossen wereldwijd.
Extra voordeel is dat het toevoegen van economische waarde de andere functies van het bos versterkt. Zo draagt duurzaam bosbeheer bij aan het behoud van bos als leefomgeving voor planten- en diersoorten (ecologische functie) en worden de rechten van betrokken arbeiders en de inheemse bevolking in de bossen gerespecteerd (sociale functie).
100% gecertificeerd hout
De Nederlandse houtsector is hard op weg om alleen nog maar te werken met duurzaam gecertificeerd hout. Momenteel is 92% van het hout dat we in Nederland importeren afkomstig van duurzaam bosbeheer. En dit percentage stijgt elk jaar. FSC Nederland heeft als doel gesteld om dit in 2025 naar de 100% te tillen. Een ambitie die de NBvT steunt.
Houten kozijnen met keurmerk
De verantwoordelijkheid voor het behalen van dit doel ligt niet alleen bij consumenten. Natuurlijk is het belangrijk dat zij er bewust voor kiezen om alleen hout met een keurmerk te kopen. Maar ook producenten moeten hun steentje bijdragen. Daarom stelt de NBvT voor leden als eis dat al het hout dat zij verkopen aantoonbaar te herleiden moet zijn naar het bos waar het vandaan komt.
Schaf je houten kozijnen aan bij een NBvT-lid, dan weet je dus zeker dat je kiest voor hout dat is verkregen door duurzaam bosbeheer. En draag je bij aan het tegengaan van ontbossing.
Zoek hier een Kozijnen van Hout-verkooppunt in jouw omgeving.
Op de hoogte blijven van al het nieuws over houten kozijnen? Houd de website in de gaten en volg ons op Instagram, Twitter en LinkedIn.