Duurzame inzetbaarheid loont
Ook in de timmerindustrie werken mensen langer door en ook hier stijgt de gemiddelde leeftijd op de werkvloer. Niet alleen snelle technologische veranderingen maken het noodzakelijk goed na te denken over duurzame inzetbaarheid. Ook de oplopende personeelstekorten in de bouw spelen een belangrijke rol. Bij Verweij Houttechniek is het verbeteren van de bedrijfsprocessen en de arbeidsomstandigheden een continu proces.
Gezondheid en persoonlijke ontwikkeling hebben voortdurend onze aandacht. Wij merken dat dit zorgt voor hogere productiviteit, minder verzuim en meer werkplezier. Ook heeft dit een positief effect op het behouden en aantrekken van medewerkers. Verweij is een echt familiebedrijf met een sociaal karakter. Er heerst een open en informele cultuur. Ondertussen moeten we ook volop mee in de veranderingen die de markt en maatschappij van ons vragen. We richten onze bedrijfsprocessen zo efficiënt mogelijk in en sturen dat wat mogelijk is digitaal aan. Daarbij verliezen we nooit de menselijke kant uit het oog.
Mensen behouden
Het welzijn van onze medewerkers staat voorop. We bieden de mensen preventief medisch onderzoek aan en besteden veel aandacht aan goede arbeidsomstandigheden in bijvoorbeeld de fabriek. Daarbij zijn er volop opleidings- en doorgroeimogelijkheden. Zelf mocht ik ook al vrij snel nadat ik in dienst gekomen ben een cursus volgen om meer kennis op te doen in mijn veranderende vakgebied.
Eigenlijk begint het al bij het introductieprogramma voor onze nieuwe medewerkers, die een aantal weken meekijken en -werken op diverse werkplekken. Op die manier leer je ons bedrijf, de processen en onze collega’s goed kennen. Mij viel in die introductietijd op met hoeveel passie er in de productie wordt gewerkt. Niets ontsnapt aan het scherpe timmermansoog.
Waar mogelijk wordt dankzij innovatie het werk ‘lichter’ gemaakt. We denken mee met onze mensen en kijken serieus naar de ontwikkelingen op dit gebied:
• Zo worden er speciale deurenliften gebruikt bij de montage van zware deuren;
• Legt een robotarm houten balken klaar in de machine;
• Werken we met een (nieuwe) railbaan, waardoor er minder gebukt, getild en gesjouwd hoeft te worden;
• En daar waar dat wel nog nodig is, wordt er getest met exoskeletten. Dit zijn uitwendige skeletten met robot-technologie om de lichamelijke belasting te verminderen.
Gezond werken
Gezond werken is ook een belangrijk onderdeel van duurzame inzetbaarheid. We zijn daarom betrokken bij een campagne van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over veilig werken met gevaarlijke stoffen. Zij zijn in onze fabriek geweest en hebben diverse video’s opgenomen en foto’s gemaakt hoe je veilig omgaat met houtstof. Denk aan centrale afzuiging, werkbanken die houtstof afzuigen of een stofzuiger gekoppeld aan de schuurmachines. De foto’s en video’s zijn terug te zien via LinkedIn en Facebook. Ook zijn er interviews afgenomen en gepubliceerd. Dat houtstof verbranden we trouwens. De vrijgekomen warmte wordt vervolgens omgezet in energie voor de houtdroogkamers van onze buren.
Mensen werven
Natuurlijk is ook het werven van mensen belangrijk, zeker in tijden van personeelstekorten. Verweij heeft meegewerkt aan een aantal beroepenfilms voor SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven). Ook leveren we een actieve bijdrage aan de campagne ‘Hout Dat Werkt’ en zijn we aangesloten bij ‘SWV Hout’. Jaarlijks stellen we 5 leer-/werkplekken (BBL) beschikbaar. Dat is op veertig productiemedewerkers en vijftien monteurs best veel. Om leerlingen een bredere blik te geven op het werkveld, lopen ze bij ons ook ongeveer 20% van hun stageperiode mee in de buitendienst. Vacatures hebben we in de productie bijna nooit, omdat veel medewerkers, leerlingen en uitzendkrachten bij ons blijven. Mooi toch?
Ik ben benieuwd wat jullie op het gebied van duurzame inzetbaarheid doen en wat jullie ervaringen hiermee zijn. Laat je het me weten?
Tamara Verheugen werkt als Coördinator Marketing en Communicatie bij Verweij Houttechniek in Woerden