Een aardbevingsbestendige hsb-woning is niet ingewikkeld

maandag 12 juni 2017

Ik hoor steeds vaker van bewoners in Groningen dat ze door de bomen het bos niet meer zien als ze een aardbevingsbestendige woning willen laten bouwen. De media roept van alles, dan weer linksom dan weer rechtsom. Het is allemaal maar lastig, en als je de media volgt dan lijkt dat ook zeker zo te zijn. Maar bij VDM Woningen is de praktijk gelukkig anders.

Wanneer is een woning aardbevingsbestendig?

Een woning is aardbevingsbestendig wanneer je allereerst aanpassingen doet in de fundering. Er komt iets meer wapening in de fundering. Verder maak je ‘schijfwerkingen’ in de woning, bij de verdiepingsvloeren en in het dak. Dat betekent extra voorzieningen vanuit de fundering tot aan het dak van de woning om de prefab elementen (‘schijven’) aan elkaar te bevestigen. Op die manier maak je één geheel van de woning, zodat deze middels de schijfwerkingen kan ‘bewegen’.

Het geheim zit ‘m in de lichte houtskeletbouwmethode

Als je houtskeletbouw vergelijkt met andere bouwmethoden, dan is het een hele lichte en stabiele bouwmethode, waardoor altijd een lichtere fundering toegepast kan worden. Bevingen kan je vergelijken met een triltafel. Door iets zwaars op de triltafel te zetten komen er behoorlijke krachten vrij op het materiaal. Lichte materialen kunnen deze trillingen en verschuivingen veel makkelijker opnemen waardoor bij een hsb-woning (constructieve) schade veel langer uitblijft.

Om een sprekend voorbeeld te geven, een gemetselde schoorsteen breekt snel af bij een beving. Heb je echter een lichtgewicht schoorsteen bevestigd aan de woning, dan veert deze mee en breekt niet af. De lichte houtskeletbouwmethode heeft om dezelfde reden een groot voordeel ten opzichte van traditionele bouw, als het gaat over aardbevingsbestendigheid. Hout is flexibel genoeg om bewegingen op te vangen. Er ontstaat misschien wel een scheurtje hier en daar, maar dan heb je het over esthetische scheuren, geen constructieve scheuren die de woning onveilig maken. Een scheur in beton is veelal constructief, met alle vervelende gevolgen van dien.

Wat kost aardbevingsbestendig bouwen?

Om een traditionele woning van klakzandsteen of beton aardbevingsbestendig te maken zijn de kosten voor deze maatregelen gemiddeld 20% van de totale bouwsom. Maar de extra kosten om een houtskeletbouwwoning in het aardbevingsgebied te bouwen is slechts 7 tot 9% van de totale bouwkosten. Dat scheelt nogal.

Voor wie zijn die extra kosten?

Een particuliere woning koop je natuurlijk voor een gangbare marktprijs. Maar de extra kosten die in Groningen worden gemaakt om woningen aardbevingsbestendig te maken betaalt de NAM. Je koopt een woning bij ons en de aardbevingsbestendige maatregelen die nodig zijn, stemmen wij af met de NAM. Een nieuwbouwwoning is voor de koper in Groningen dus even duur als voor de koper in Friesland.

De procedure

Wij ‘engineren’ een aardbevingsbestendige woning. Deze krijgt daarna een ‘aardbevingsbestendige stempel’. De constructieberekeningen laten we checken door de NAM. Bij goedkeuring maken we een calculatie van wat de extra kosten zijn, ook dat checkt de NAM weer. De NAM staat garant voor de extra kosten om de woning aardbevingsbestendig te maken. Het subsidiebedrag wordt door de NAM overgemaakt aan de bewoners en die maken het weer over aan ons. Er zijn dus geen ingewikkelde acties voor de bewoners. Geen frustraties en discussies, de hele procedure loopt via ons. 

We hebben inmiddels meer dan 50 aardbevingsbestendige woningen op deze manier gerealiseerd, zowel projectmatige rijwoningen als particuliere vrijstaande woningen. In al onze woningen worden dezelfde maatregelen toegepast, omdat het steeds dezelfde houtskelet bouwmethode is.

Mijn advies voor mensen die in Groningen willen bouwen, is te kiezen voor houtskeletbouw. Daarmee gaat de NAM, dankzij bewezen resultaten, snel akkoord. Voor wat betreft het ontwerp en de stijl, je kan de woning laten bouwen zoals je het zelf wil. Er zijn geen restricties aan architectuur of zo. Houtskeletbouw kent meer voordelen, je hebt minder co2-uitstoot en de productiewijze heeft een hogere duurzaamheidsgraad dan traditionele bouw. Maar het belangrijkste is; een gezond en veilig leefklimaat om in te wonen!

Heb je vragen over het bouwen van een woning in aardbevingsgebied Groningen? Laat het me gerust weten.

 

afbeelding van Jan van der Meer

VDM Woningen bouwt al meer dan 35 jaar duurzame, hoogwaardige en energiezuinige houtskeletbouwwoningen. Zowel projectmatige woningen als particuliere woningen. We zijn onlangs gewisseld van aandeelhouder; VDM Woningen is overgenomen door het management; Kees Buitenwerf en ondergetekende.