Drie redenen waarom houtskeletbouw gezond voor je is
We zijn het er wel over eens dat de toenemende concentraties broeikaseffecten (en opwarming van de aarde) onze wereld bedreigen. Maar wist je ook dat straling uit bouwmaterialen je gezondheid ernstig benadeelt? Zeker als je een nieuwbouwwoning of -gebouw woont of werkt?
Misschien stond je niet eerder bewust stil bij de bouwmethode ‘houtskeletbouw’. Toch voor ieders gezondheid eens overwegen wellicht, want voor beide bovengenoemde problemen biedt houtskeletbouw een impactvolle oplossing.
1. Hout, een minder energieslurpend bouwmateriaal
Misschien ben je je er nog niet zo bewust van, maar gebouwen zijn de belangrijkste opslokkers van energie. Zo slurpt de bouwsector gemiddeld maar liefst 40% van het EU-energiegebruik op.
Bouwmaterialen genereren sterk uiteenlopende hoeveelheden broeikasgassen, afhankelijk van winning, opwekking, samenstelling, verwerking, transport en hergebruiksmogelijkheden. Cement en staal nemen liefst 10% van de totale CO2-uitstoot voor hun rekening. CO2-uitstoot wordt dus niet alleen veroorzaakt door de energielast van huishoudens (waar vaak vooral de focus op ligt), maar grotendeels door de energie-inhoud van bouwmaterialen (in Europa gemiddeld 22% van het totale energiegebruik over de gehele levensduur van gemiddeld 75 jaar). Energieslurpers dus, zowel tijdens de bouw - door de gebruikte bouwmaterialen - als tijdens de fase waarin het gebouw of de woning gebruikt wordt (denk aan verwarming en elektra bijvoorbeeld).
Fossiele brandstoffen veroorzaken de meeste CO2-uitstoot. Als we dat willen beperken moeten we dus goed kijken naar ontwerp en materiaalkeuze van gebouwen. ‘We’ zijn dus allen die betrokken zijn bij de realisatie van gebouwen, denk aan overheden, planners, ontwikkelaars, architecten en bouwers. Door traditionele bouwmaterialen zo veel mogelijk te vervangen door duurzame bouwmaterialen zoals hout (oneindig bijgroeiend en CO2-neutraal) kunnen we klimaatverandering beter tegengegaan. Er zijn namelijk twee manieren om CO2-uitstoot terug te dringen. De eerste is voor de hand liggend: minder fossiele brandstoffen gebruiken, of ze volledig vermijden. De tweede is CO2 uit de lucht halen en vastleggen. Bomen leggen tijdens hun groei CO2 vast en neutraliseren zo een deel van de uitstoot. Hout doet dus beide! [link naar CO2 blog kozijnenvanhout.nl]
Niet alleen leidt bijvoorbeeld een houtskeletbouwwoning dus tot veel minder uitstoot, maar het energiegebruik voor verwarming of koeling tijdens bewoning is vaak gunstiger. Nu denk je misschien dat de uitstoot van één enkele woning niet het verschil maakt, maar door de zeer lange gemiddelde verblijftijd van CO2 in de atmosfeer, is elke vermindering echt essentieel! Fijne bijkomstigheid; door te kiezen voor houtskeletbouw als bouwmethode, levert het ook bouwmateriaalbesparingen op, doordat isolatiemateriaal een integraal onderdeel is van de (binnen)muren.
2. Geen kankerverwekkende randonstraling bij houtskeletbouw
Als bewoner van een nieuwbouwwoning loop je een verhoogd risico op kanker. Ja, schokkend he!? En erger nog, nauwelijks bekend bij de massa. Het reukloze randon komt in nieuwbouwwoningen voor gemiddeld 70% uit bouwmaterialen. In je woonkamer sta je bloot aan maar liefst 10 keer zoveel straling als in de buitenlucht. Radonconcentraties nemen alleen maar verder toe door een groeiend gebruik van beton en hogere luchtdichtheid vanwege strengere isolatie-eisen. Grootste boosdoeners zijn vloeren, plafonds en bouwmuren.
Houtskeletbouw draagt bewezen bij aan de volksgezondheid. Niet verwonderlijk dus dat ´De GGD Richtlijn Gezonde Woningbouw´ juist houtskeletbouw adviseert voor de vermindering van radonstraling. En het RIVM vergeleek bij een referentiewoning de straling van tien verschillende materiaalvarianten. Houtskeletbouw bleek geen bijdrage te leveren aan de straling. In vergelijk met de volledige betonvariant bleek houtskeletbouw zelfs een stralingsvermindering van 62,5 tot 69% op te leveren…
3. Gegarandeerde brandveiligheid bij houtskeletbouw
Bouwen met de houtskeletbouwmethode (zoals deze in Nederland wordt toegepast) betekent veilig wonen en werken. Omdat hout in combinatie met onbrandbare gipsplaten en onbrandbare minerale isolatie een gegarandeerde brandveiligheid geeft van naar wens 30, 60 of 90 minuten. Belangrijker nog, en het is niet te hopen natuurlijk, maar mocht er in een houtskeletbouwwoning of –gebouw brand ontstaan, dan is de schade vaak zelfs minder ingrijpend en het herstel gemakkelijker dan bij traditionele bouwmethodes.
Houtskeletbouw is dus gezond voor je.