Hoge Raad fluit belastingsdienst terug over naheffingen opleidingsuitgaven
Een pijnlijke en kostbare nederlaag van de belastingsdienst door het oordeel van de Hoge Raad. Het hoogste rechtscollege heeft geoordeeld dat werkgevers in het verleden terecht subsidies hebben gekregen voor werknemers die onder werktijd een deelkwalificatie van een opleiding behaalden. Een opsteker voor veel werkgevers, maar zeer kostbaar voor de fiscus (meer dan € 100 mln).
De belastingdienst stelde dat werkgevers alleen recht hadden op afdrachtvermindering loonbelasting en premies volksverzekeringen (WVA) als werknemers een opleiding onder werktijd afsloten met een einddiploma. De fiscus legde, bij grootschalige controles op de sinds 2014 afgeschafte fiscale subsidieregeling, talrijke naheffingen en boetes op, omdat niet aan de voorwaarden voor de WVA zou zijn voldaan.
Belastingadviseurs Mark Geerse en Daniel Sternfeld van PwC zeggen dat de meeste naheffingen voortvloeide uit het feit dat opleidingen met een deelcertificaat waren afgesloten. Het arrest dat de Hoge Raad op vrijdag 15 januari jl. heeft gewezen, is in een zaak waarin PwC een werkgever heeft bijgestaan. Een groot aantal werkgevers maakten bezwaar tegen de naheffingen en startte juridische procedures. Alleen PwC begeleidde al vijftig zaken. Dit is de eerste keer dat de Hoge Raad uitspraak heeft gedaan.
Vrijdag zei het Ministerie van Financiën de gevolgen van het arrest nog niet te kunnen overzien.