Techniekpact zorgt voor toestroom van technische leerlingen

Uit een eerste voortgangsrapportage van het Techniekpact blijkt dat meer studenten kiezen voor een technische opleiding. Dat is mede dankzij de beurzen van de topsectoren en meer aandacht en geld voor het technisch beroepsonderwijs.

De overheid en het bedrijfsleven willen met het Techniekpact zorgen voor meer interesse van leerlingen voor een technische opleiding en een betere aansluiting van het onderwijs op het bedrijfsleven.

Door de economische crisis, de hogere participatie van ouderen, afschaffing van het prepensioen en de verhoging van de AOW-leeftijd verwacht men toch dat de werkgelegenheid voor technici tot 2018 licht afneemt. Dit in tegenstelling van de verwachting voor de Timmerindustrie (zie tabel).

De sectorplannen behoren tot de fundamenten onder het Techniekpact. Minister Asscher heeft vorig jaar in het sociaal akkoord structureel 600 miljoen euro uitgetrokken voor het stimuleren van de werkgelegenheid in tal van sectoren, waarvan de technische sectoren een aanzienlijk deel uitmaken. Het sectorplan bouw staat voor 120 miljoen euro in de boeken, het sectorplan metaal voor 34 miljoen en onderhoud, schilder en afbouwbranche voor 16 miljoen euro. Minister Asscher legt de helft van dit geld op tafel en de andere helft wordt opgebracht door het bedrijfsleven. Het geld moet ingezet worden om werkloze technici weer aan een baan te helpen of voor de sector te behouden.

Bron: Cobouw