Wet Werk en Zekerheid aangenomen

Op 10 juni jl. heeft een ruime meerderheid van de Eerste Kamer ingestemd met het wetsvoorstel Werk en Zekerheid. De WWZ maakt deel uit van het sociaal akkoord, dat vorig jaar werk gesloten door het kabinet en de sociale partners.

Hieronder een overzicht van een aantal maatregelen per ingangsdatum:

Per 1 januari 2015:

  • U mag geen proeftijd meer opnemen in een tijdelijk contract van zes maanden of korter.
  • Werknemers met een contract van zes maanden of langer moet u uiterlijk een maand van tevoren schriftelijk laten weten of u het contract wel of niet gaat verlengen. Als u dit verzuimt moet u een vergoeding betalen van een maandloon naar rato.
  • Het is niet langer toegestaan een concurrentiebeding op te nemen in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Alleen indien sprake is van “zwaarwichtig bedrijfsbelang”.
  • De regels van de loondoorbetaling bij oproepkrachten wordt strenger.

Per 1 juli 2015:

  • De ketenbepaling voor tijdelijke contracten wijzigt. Nu nog geldt “maximaal drie contracten in maximaal 36 maanden, met een minimale uit dienst periode van drie maanden, waarna de ketenbepaling opnieuw kan starten”. Vanaf 1 juli 2015 geldt dat de werknemer al na twee jaar (of onveranderd drie tijdelijke contracten) recht heeft op een vast dienstverband. Bovendien wordt de uit dienst periode voordat de ketenbepaling opnieuw kan beginnen verlengd naar zes maanden.
  • Er komen twee vaste ontslagroutes die afhankelijk zijn van de reden van het ontslag. Het ontslag wegens bedrijfseconomische redenen of langdurend ziekteverzuim verloopt standaard via het UWV Werkbedrijf. Voor ontslag wegens disfunctioneren, verstoorde arbeidsrelatie of persoonlijke redenen kunt u een ontbindingsverzoek indienen bij de kantonrechter.
  • De ontslagvergoeding volgens de kantonrechtersformule komt te vervallen. Hiervoor in de plaats komt een transitievergoeding. Werknemers met een contract van tenminste 24 maanden hebben recht op een transitievergoeding van maximaal € 75.000, afhankelijk van de lengte van het dienstverband.
  • De werknemer met wie u een vaststellingsovereenkomst sluit krijgt een bedenktijd van twee weken. Hij kan in die periode terugkomen op zijn ontslaginstemming

Per 1 januari 2016:

  • De maximale duur van de WW-uitkering wordt geleidelijk (met stapjes van 1 maand per kwartaal) verkort van nu nog 38 naar 24 maanden in