Persbericht: Naheffing WvA bedreigt bedrijven Timmerindustrie
Zeer hoge naheffingen brengen bedrijven binnen de Timmerindustrie in financiële problemen. De Belastingdienst stelt dat bedrijven onterecht gebruik hebben gemaakt van fiscale voordelen voor (bij)scholing van het personeel. Bedrijven, die te goeder trouw zijn geweest, worden slachtoffer van het feit dat de Belastingdienst een wet anders interpreteert dan destijds is beoogd. Dit ondermijnt stimuleringsmaatregelen ter bevordering van een lerende economie.
Als gevolg van het afwijzen van geclaimde WVA-afdracht, legt de Belastingdienst naheffingen op. De Belastingdienst motiveert richting de bedrijven de afwijzing met de stelling dat de WvA-regeling niet van toepassing was op deeltrajecten. Nu deze stelling juridisch discutabel lijkt, komt de Belastingdienst voor de timmerindustrie met andere argumenten. Onder andere velt de Belastingdienst een inhoudelijk oordeel over de trajecten, waar dat een taak is van de Inspectie van het Onderwijs.
Faillissementen niet uitgesloten
Een aantal bedrijven in de Timmerindustrie komen door de naheffingen in (ernstige) financiële problemen, waardoor faillissementen zelfs niet zijn uitgesloten. Dit met alle gevolgen van dien voor de werkgelegenheid in de branche.
Financieringsproblemen
In een aantal gevallen wordt het gemotiveerde bezwaar van het bedrijf aan gehouden, totdat een lopende zaak in hoger beroep is uitgeprocedeerd. Ondanks dat, zal het betreffende bedrijf de aanslag in de boeken op moeten nemen. Dit heeft nu al gevolgen voor de financiering van de bedrijfsvoering, omdat banken erg kritisch zijn op de liquiditeitspositie in de bouw.
Naar een lerende economie
De afgelopen jaren hebben bedrijven in de Timmerindustrie, ondanks de economische crisis, gedaan wat de overheid vroeg en gewerkt aan de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Deze bedrijven verdienen steun in plaats van een naheffing.