Geslaagd eerste seminar Centrum Hout
Donderdag 7 juni vond in het Nationaal Militair Museum te Soest het seminar ‘Toekomstbestendig bouwen met hout’ plaats. Dit seminar werd door Centrum Hout georganiseerd ter ere van de eerste officiële algemene ledenvergadering van de federatieve vereniging. Leden en genodigden hoorden daar meer over de doelstellingen en de toekomstplannen van Centrum Hout. Ook is de nieuwe huisstijl gepresenteerd. Jeroen Pepers, directeur van Aedes, en Fries Heinis, directeur van Bouwend Nederland, nodigden Centrum Hout van harte uit deel te nemen aan de overlegstructuren die allerlei uitdagingen in de bouw aanpakken.
Voorafgaand aan de bijeenkomst van Centrum Hout vonden de Algemene ledenvergaderingen van zowel de NBvT als de VVNH plaats. De leden van de Nederlandse branchevereniging voor de timmerindustrie stemden in met de herbenoeming van Marco Wijma als voorzitter van de vereniging. Wijma is ook voorzitter van de federatieve vereniging Centrum Hout.
In het mini-seminar dat volgde nam directeur Paul van de Heuvel toehoorders mee langs de doelstellingen van Centrum Hout. De federatieve vereniging wil onder meer het meest vanzelfsprekende aanspreekpunt op het gebied van hout en houtproducten zijn, wil meer hout in de bouw en enthousiaste en goed geschoolde werknemers in de branche. Bovendien wil Centrum Hout aan tafel zitten bij belangrijke besluitvormingsprocessen. Dat Centrum Hout in elk geval bij twee grote spelers van harte welkom is, werd duidelijk in de presentaties van Fries Heinis van Bouwend Nederland en van Jeroen Pepers van Aedes. Zij nodigden de branche uit om over tal van onderwerpen mee te denken. De bouw staat immers voor grote uitdagingen, hielden zij het publiek voor. De klimaatdoelstellingen en aanvullende duurzaamheidseisen vormen bij zowel aannemers als woningbouwcorporaties voor de nodige kopzorgen. Het is daarbij belangrijk om met de klant mee te denken en oplossingsgericht aan het werk te gaan. Innovatie, prijsbewustzijn en goede communicatie over de voordelen van hout zijn daarbij van essentieel belang, aldus de sprekers.
In een interessante presentatie liet prof. dr. ir. André Jorissen ( TU Eindhoven en SHR) zien dat hout als bouwmateriaal ook veel voordelen biedt zodra het wordt toegepast in aardbevingsgebied. Door de manier waarop het hout is opgebouwd worden de krachten die bij een aardbeving vrijkomen makkelijker opgevangen. Doordat het een licht bouwmateriaal is, zijn de krachten veel minder op hout dan op andere bouwmaterialen. Bovendien kunnen houtskelet-bouwwoningen op zo’n manier worden geconstrueerd dat aardbevingen weinig schade aanrichten. Volgens professor Jorissen is houtskeletbouw dan ook de beste optie voor nieuwbouwwoningen in het aardbevingsgebied.