Energiebesparende maatregelen verplicht!

Bedrijven verplicht tot energiebesparende maatregelen Enige tijd geleden hebben wij u al bericht dat met het energieakkoord is afgesproken, dat het bevoegd gezag bedrijven vaker en intensiever gaat controleren op het nemen van energiebesparende maatregelen.

Voor wie geldt deze verplichting?

Het gaat hierbij om bedrijven met een gasverbruik groter dan 25.000 m3 of een elektriciteitsverbruik groter dan 50.000 kWh per jaar.  De betreffende bedrijven zijn niet-(milieu)vergunningplichtig, maar (zogenoemde type A of B-)bedrijven die onder de algemene regels van het Activiteitenbesluit vallen. 
De lijst is niet van toepassing voor bedrijven met energie-intenstieve processen voor verduurzamen van hout (anders dan droogkamers). Deze wetgeving is overigens niet nieuw, maar er werd  wisselend op gehandhaafd door het bevoegd gezag. 

Energiebesparende maatregelen

In het Activiteitenbesluit milieubeheer, art. 2.15 is de verplichting beschreven, dat in gebouwen met een jaarlijks elektriciteitsverbruik van meer dan 50.000 kWh of meer dan 25.000 m³ aardgasequivalenten (Aeq)
alle maatregelen zijn genomen met een maximale terugverdientijd van vijf jaar. De terugverdientijd is mede afhankelijk van de energie-prijs. 

Erkende maatregelenlijst 'Meubels en hout' beschikbaar

In het Energieakkoord voor duurzame groei is afgesproken dat het Rijk een proces inricht om gezamenlijk lijsten met erkende maatregelen te ontwikkelen die in het Activiteitenbesluit worden verankerd (zie paragraaf 3.2.6 “Uitvoering Wet milieubeheer” in het Energieakkoord). Bedrijven hebben daarbij de keuze om de lijst toe te passen. In het geval bedrijven de lijst met erkende maatregelen niet toepassen dan blijft bevoegd gezag op de traditionele manier toezichthouden.
De voorgaande twee jaren zijn branches (waaronder ook de houtbranches) de betrokken bij het opstellen van een erkende-maatregelenlijst voor energiebesparing. 
Met een dergelijke erkende maatregelenlijst wordt voorkomen dat elk individueel bedrijf in overleg dient te gaan met de handhavende instantie over welke  maatregelen van toepassing zijn.

Deze maatregelenlijst is nu beschikbaar: Lees hier meer.

Een andere mogelijkheid is om het filter in te vullen: