Biobased houtskeletbouw; constructies met verborgen...

donderdag 23 februari 2017

kwaliteiten in plaats van verborgen gebreken!

Zelf ben ik dagelijks bezig met biobased bouwen. En dat sluit erg mooi aan bij houtskeletbouwsystemen. Biobased bouwen betekent bouwen met natuurlijke materialen. Hout is ook een biobased materiaal. Wij als Oldenboom zijn al meer dan 100 jaar toeleverancier aan de houtbouw. In de afgelopen 30 tot 40 jaar zijn wij steeds meer gaan specialiseren richting houtskeletbouw.

We zijn al weer 10 jaar bezig om biobased bouwen onder de aandacht te krijgen als goede aansluiting op hsb-bouw. Zoals vaker gezegd wordt, is de bouw in Nederland conservatief. Om nieuwe of andere bouwmethoden onder de aandacht te krijgen, moet je veel moeite doen. Ik heb al heel wat architecten, aannemers, opdrachtgevers en woningbouwcorporaties bezocht om hen te overtuigen van de mogelijkheden van hout als bouwmateriaal en als serieus alternatief.

De laatste jaren heeft de crisis ons eigenlijk wel geholpen. Zo kregen architecten meer tijd om te luisteren. Een geluk bij een ongeluk dus eigenlijk. Maar ook waren steeds meer mensen zich ervan bewust dat er ook weer een tijd na de crisis zou komen.

‘En hoe gaan we dan verder? Op de oude voet? Of kijken we naar andere systemen?’ Je ziet de aandacht voor gezond leven, eten, drinken etc. nu in rap tempo toenemen. Gelukkig geldt dat ook voor gezond bouwen en wonen. En dat ook nog eens met steeds meer materiaalkeuze voor de bouwer en bewoner.

In de combinatie van een houtskeletbouw-bouwsysteem en biobased bouwen zijn interessante eigenschappen te vinden:

Woningen worden geïsoleerd om in de winter de warmte binnen te houden. Dat gaat uitstekend met biobased houtskeletbouwwoningen;
Maar hoe zit het met isoleren in de zomer? Ook dat gaat goed bij biobased hsb-woningen. Het is erg interessant om de RC waardes (met focus op winter) even te laten voor wat ze zijn en juist ook te kijken hoe we warmte buiten houden in de zomer. Afgelopen september hadden we nog een hittegolf, dus laten we ook eens naar andere jaargetijden kijken. Door onze blik daarin te verruimen kunnen we nog veel winnen. Installaties kun je daar weer op aanpassen. Uiteraard kun je nooit zonder een installatie, maar dat mag nooit de basis zijn. De constructie is de basis. Het is de schil van de woning. Zorg dan ook dat die zo optimaal mogelijk is;
De combinatie biobased en houtskeletbouw geeft extreme geluidsisolatie aan;

En het is damp regulerend. Ofwel, je kunt ademend bouwen en wonen, ook wel dampopen bouwen genoemd. Geproduceerd vocht kan voor een deel via de constructie afgevoerd worden. Denk maar aan skiën in een Gore-Tex jas. Je gaat zweten, maar het vocht wordt naar buiten afgevoerd. Maar van buitenaf houdt de jas het binnen wel lekker droog. Dat is hetzelfde effect. Bij dampopen bouwen gebruik je natuurlijke materialen die goed met vocht om kunnen gaan, zodat een dichte folie aan de binnenzijde niet meer nodig is. Je brengt bijvoorbeeld een dampremming van houtvezelplaat aan en als  isolatie gebruik je bijvoorbeeld houtvezel, cellulose (vermalen oude kranten ), vlas, hennep of schapenwol, deze  materialen kunnen vocht goed opnemen en afgeven. 

Zo zijn er uiteraard nog veel meer positieve eigenschappen van natuurlijke materialen, waar je misschien in eerste instantie niet aan denkt. Maar dat is nou het mooie, voor je het weet woon je in een biobased houtskeletbouwwoning met allerlei verborgen kwaliteiten. Weer eens wat anders in een wereld die bekend staat om z’n verborgen gebreken toch?

Heb je ervaring met biobased bouwen, houtskeletbouw of juist de combinatie, schroom dan niet hieronder je ervaringen met me te delen. Ik ben benieuwd!