Houten kozijnen waren, zijn en blijven de meest duurzame keuze
Sinds mensenheugenis worden er al houten kozijnen gemaakt. Dat is logisch, want hout is een natuurproduct dat makkelijk te onderhouden is. Het heeft een mooie, warme uitstraling en hout heeft zich door de eeuwen heen bewezen als een duurzaam en betrouwbaar bouwmateriaal.
In alle fasen van de gebruikscyclus blijkt hout zelfs de beste keuze. Niet alleen qua uitstraling, maar ook qua milieubelasting en duurzaamheid biedt hout namelijk belangrijke voordelen ten opzichte van andere bouwmaterialen.
Hout heeft een erg lage emissiewaarde, is CO2-neutraal, brandveilig en heeft een hoog isolerend vermogen. Deze natuurlijke, herbruikbare en energieleverende grondstof voor kozijnen past dan ook volledig in circulair bouwen.
Kunststof kozijnen duurzaam? ‘Dit is de grootste onzin!’
De helaas dit jaar overleden bekende wetenschapper Chriet Titulaer sprak in één van zijn lezingen er zijn afschuw over uit dat kunststof kozijnen als duurzaam worden ervaren. ‘Dit is de grootste onzin!’ zei hij gepassioneerd.
De keuze die opdrachtgevers - zowel particulieren als de grote ontwikkelaars - hebben als het gaat om materialen voor hun kozijnen, ramen en deuren is niet altijd even makkelijk en wordt vaak beïnvloed door hardnekkige vooroordelen. Mede omdat deze vooroordelen door belanghebbenden bewust in stand worden gehouden…
Zo wordt dan ook vaak gesuggereerd dat kunststof kozijnen duurzaam zijn, onderhoudsvrij zijn en een leven lang meegaan. ‘Je bent overal vanaf’ is de gedachte die daarbij moet overheersen. In de praktijk is dit echt anders. Duurzaam is het zeker niet, onderhoudsvrij ook niet en vaak is de levensduur van kunststofkozijnen maar zo’n 30 jaar. Er zijn vele voorbeelden van projecten waar na 30 jaar kunststof kozijnen daarom toch weer worden vervangen door houten kozijnen.
Onderhoud en levensduur houten kozijnen
Zo heb je ook vooroordelen over houten kozijnen. ‘Je moet vaak schilderen, houten kozijnen kunnen rotten, hout werkt of trekt krom, alle bossen verdwijnen’… Zomaar een greep uit de ook weer hardnekkige vooroordelen.
Eerst even iets over het onderhoud en de levensduur van houten kozijnen. De afgelopen tien jaar is er in de timmerindustrie veel veranderd. De branche is gekrompen en het aantal timmerfabrieken behoorlijk uitgedund. Tegelijkertijd is er heel veel geautomatiseerd dankzij CNC-machines. Verreweg het grootste deel van de kozijnen wordt tegenwoordig gemaakt op CNC-machines met een precisie van honderdsten millimeters.
Houten kozijnen één keer schilderen in de 20 jaar!
Waarom is dit van belang om te weten? De passing, ronde kanten en sterk verbeterde lijmen zorgen voor een topkwaliteit. Ook de verf en verfbehandeling wordt steeds verder doorontwikkeld. Het aflakken en beglazen in de fabriek zorgt ervoor dat het kozijn in topconditie wordt verwerkt op de bouw. Slechts één keer schilderen in de 20 jaar is daarom al een vaak verkocht concept. En zelfs die ontwikkelingen staan niet stil. Zo is er momenteel een straat om houten kozijnen te poeder coaten aan het proefdraaien.
Levensduur houten kozijnen 80 jaar
Daarnaast zijn er ook veel ontwikkelingen rondom nieuwe en gemodificeerde houtsoorten en combinaties, denk aan Accoya, hybride kozijnen etc. Met een bewezen levensduur van 80 jaar!
Duurzaamheid houten kozijnen
En dan de duurzaamheid. Hout is duurzaam en hernieuwbaar. Dit geldt niet voor de andere beschikbare materialen voor kozijnen. Wij, maar ook andere erkende timmerfabrikanten, gebruiken alleen duurzaam geproduceerd hout (denk aan hout met FSC-, PEFC-labels). De bossen waar dit hout uit komt leveren ons een onuitputtelijke grondstoffenbron. In 20 tot 120 jaar groeien de bomen namelijk weer tot bruikbaar hout. En juist de groei van bomen geeft ons allemaal veel voordeel.
Op president Trump na, is iedereen wereldwijd bezig om de CO2-uitstoot te beperken. En dat doen we dus ook als we bouwen met hout. Want door fotosynthese halen groeiende bomen CO2 uit de lucht. Dat betekent een reductie van de CO2-emissie van twee ton per m3 hout!
Zegt dit je niet zo veel? In de timmerindustrie bestaat een rekenmodule die ons in staat stelt om de CO2-opslag per houten kozijn te berekenen. Zo kun je dus eenvoudig zelf berekenen hoeveel CO2 wordt verminderd als je houten kozijnen gebruikt. Gebruik de tool maar eens als je het niet gelooft!
Binnenkort wordt bouwen met nul-op-de-meter de standaard. Dat kost geld, inspanningen en aanpassingen, maar zorgt wel voor minder CO2-uitstoot. Waar niet alleen wij allemaal, maar ook de generaties na ons van profiteren. Door te bouwen met hout zetten we stappen die het verschil maken op dit gebied.
Ga dus voor houten kozijnen, dan sla je veel CO2 op en heb je levenslang plezier van een natuurproduct met een mooie en warme uitstraling.
Daar word jij toch ook warm van?
Fokke van Houten is getrouwd en woont in Nij Beets (Fr.) Zijn drie zonen zijn al getrouwd of samenwonend. Twee zonen werken bij Timboco en één is geëmigreerd naar Zweden. Timboco Kozijntechniek is opgericht in 1978 en sinds 1986 is Fokke directeur/eigenaar. In die bijna 32 jaar is de fabriek gegroeid van tien medewerkers naar ca. 40. Op dit moment wordt een overname van het bedrijf door zoon Rick van Houten afgerond.