Waarborg de toekomst van de timmerindustrie met opleidingen

dinsdag 14 maart 2017

Iedereen weet het, het werk in de timmerfabriek is een echte ambacht. Zelfs met een opleiding in het hout, heb je niet zomaar alle handelingen onder de knie. Ondanks de automatisering van de timmerindustrie, blijven de mensen maatwerk. Ik heb al meer dan eens gehoord dat als je eenmaal in de timmerindustrie werkt je er nooit meer uit komt.

Nog ver voor de automatisering van de afgelopen vijf jaar was het vakmanschap nog groter dan nu. Bij ons, Kegro Deuren, hangen nog mooie glas-in-lood ramen van mannen die hout bewerken met schaaf en deuren opsluiten met een hamer.

Ja, vroeger was ‘hout’ het beginsel van bouwkunde. Mijn ooms en vader vertellen mij nog altijd hoe ze - toen ze 15 waren en op de LTS zaten - een doos met houtsoorten meekregen om te leren. Hout zat in de opleiding verweven. Helaas zijn de opleidingen over hout en de toepassing van hout in de timmerindustrie (voornamelijk op hoger niveau) nog maar op één hand te tellen.

De tweestrijd

Qua educatieve achtergrond van het personeel zie ik een tweestrijd; aan de ene kant staan de bouwkundigen, die zich zeer bewust zijn van de bouw en daarmee de markt. Aan de andere kant staan het kleine aantal ‘houtkundigen’, die zich meer bezig houden met het product zelf. Beiden kunnen door veel werkervaring sterk zijn in beide vakgebieden, maar hier gaat jaren overheen. Er moet dus zeker geïnvesteerd worden in kennisoverdracht tussen beginners en oudgedienden.

Toegang tot kennis

Toen ik een paar jaar geleden een enthousiaste ‘houthandel-student’ was, liep ik constant tegen een barrière op; er was geen mogelijkheid om (extra) lesstof te krijgen over de timmerindustrie. Omdat ik nu werkzaam ben in de industrie weet ik inmiddels dat er wel opleidingen zijn, voornamelijk gericht op interne opleidingen. Dus helaas blijft de bekendheid van deze studie onder reguliere studenten bouwkunde of houtkunde laag. Daarnaast sluit de opleiding niet goed aan op MBO of HBO om te doorlopen als een minor of major. Laat staan dat het betaalbaar is voor een normale student...

Rol van De NBvT

Het is realistisch om te zeggen dat jong personeel dat net aan zijn of haar carrière begint, geen interesse in of kennis heeft van de houtindustrie. Het is daardoor makkelijker om aan te sluiten bij één van de ‘concurrerende industrieën’. In mijn optiek hebben zijn er hiervoor twee oplossingen;

- individueel en intern opleiden en hopen dat er meer aandacht en daardoor aanbod komt voor de timmerindustrie in de reguliere opleidingen bouwkunde en houtkunde,

- of de NBvT gaat lesstof aanbieden bij verwante opleidingen.

Laten we dus de timmerindustrie weer onder de aandacht brengen, door het oubollige imago af te werpen en te laten zien dat wij klaar zijn voor de toekomst!

Uiteindelijk moeten wij allemaal investeren in jong personeel, het beste is als wij dit samen doen met de NBvT. Dit kan leiden tot meer gespecialiseerd personeel en dus een waarborg voor de toekomst. Doe je mee? 

afbeelding van Thijs Meijerink
Categorie(ën):